Harc az éhezés ellen – Ökopódium, Budapest

Az Ökopolisz Alapítvány az ENSZ 17 Fenntartható Fejlesztési Célja (SDG) Magyarországi megvalósításának a lehetőségeit vizsgáló sorozatot indít. Második alkalommal az éhezés csökkentésének, vagy akár felszámolásának lehetőségeit vesszük górcső alá. Küldetésünkhöz híven azonban inkább szakmai megközelítéssel, semmint a hétköznapi közéleti, politikai gondolkodásmódra alapozva.

2. CÉL: VÉGET VETNI AZ ÉHEZÉSNEK, BIZTOSÍTANI AZ ÉLELMISZERBIZTONSÁGOT, JAVÍTANI AZ ÉLELMISZERELLÁTÁST ÉS ELŐMOZDÍTANI A FENNTARTHATÓ MEZŐGAZDASÁGOT

17:30-17:45 Dr. Zlinszky János (REC, PKKE):
Az SDG 2. cél elhelyezése az SDG rendszerében, összefüggései más célokkal

17:45-18:00 Barsi Attila agrármérnök, Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm, mezőgazdasági igazgató:
Az iparszerű élelmiszertermelés fenntarthatatlansága/ a biztonságos jövő a múlt hagyományából fakad

18:00-18:15 Szabadkai Andrea, a Kisléptékű Termékelőállítók Érdekképviseletének elnöke:
Kisgazdaságok, kistermelők tevékenysége élelmiszerbiztonsági, gazdasági, társadalmi és fejlesztéspolitikai megközelítésben

18:15-18:30 Dr. Gyulai Iván, ökológus:
A fenntartható mezőgazdasági termelés ökológiai feltételei

18:30-19:00 Reflexiók, vita

19:00-19:15 Szünet

19:15-19:30 Dr. Szabó G. Gábor, Tudományos főmunkatárs,MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet:
A szövetkezés, együttműködés jelentősége, akadályai és feltételei a mezőgazdaságban külföldi minták és egy magyarországi országos felmérés tapasztalatai alapján

19:30-19:45 Dr. Rakonczai János, egyetemi tanár, az MTA doktora:
A klimaváltozás hatásai tájainkra

19:45-20.00 Dr. Tóth Gergely, az MTA doktora, egyetemi tanár, Pannon Egyetem, tudományos tanácsadó, MTA ATK:
Talajminőség és élelmiszerbiztonság: hazai és globális helyzet és kihívások

20:00-20:15 Dr. Hufnagel Levente, SZIE, MKK, NTI,  Biometriai és Kvantitatív Ökológiai Kutatócsoport:
Klímaadaptációs kihívások és teendők a mezőgazdaság fenntarthatóságának megteremtésében és a biodiverzitás megőrzésében

20:15-20:25 Dr. Molnár Zsolt, az MTA doktora:
Korreferátum

20:25-20:50 Reflexiók, vita

20:50-21:00 Sallai Róbert Benedek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke:
Összefoglalás, zárszó

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Időpont: 2017. április 06. 17:30 - 2017. április 06. 21:00

Cím: Magnet Ház (Juhar terem), Budapest, VI. ker. Andrássy út 98.

Térkép