Hírek, Rendezvények

8 egyszerű jó tanács a zöldebb jövő felé

A Műanyagmentes július közel egy évtizedes múltra tekint vissza és a 31 napos kihívás során arra világít rá, hogy minimalizáljuk a műanyaghulladék-termelést, mellyel támogathatjuk környezetünk védelmét. Akkor sem kell aggódnod, ha még nem vágtál bele az egy hónapos megmérettetésbe, mert mutatunk 8 megoldást, amivel önmagában is sokat tehetsz a bolygónkért – néhány trükkel pedig spórolhatsz is!

I. Nyári Ökotanoda

Az Ökopolisz Alapítvány sok szeretettel hív meg benneteket az első Nyári Ökotanodára! Az ifjúsági tábor elsődleges célja, hogy az ismerkedés és csapatépítés mellett a táborozók minél mélyebb betekintést nyerhessenek aktuális és releváns zöld politikai témákba. Fontos számunkra, hogy a táborozók minél több, akár egymással szembenő perspektívával is megismerkedjenek, ezért a különféle témák részletes körüljárásához több neves, a témában is jártas szakembert szeretnénk elhívni, akik majd interaktív előadások alatt fogják ütköztetni nézeteiket. Az előadások mellett pedig számíthattok különböző szakmai workshopokra is, ahol szakemberek segítségét igénybe véve, kicsoportokban fogtok megoldást keresni egy-egy komplex zöld politikát is érintő problémára.

A legjobb zöld táborok, ahol játszva tanulnak a fiatalok

Nem lehet elég korán kezdeni a környezetbarát szemléletmód kialakítását, ezért már gyermekkorban nagyon fontos, hogy megismertessük a legkisebbeket is a természeti értékeink tiszteletével, az újrahasznosítás erejével és elmondjuk nekik: miért olyan fontos az ökológiai lábnyomunk csökkentése. Nem csoda, ha nyáron – amikor a szülők küzdenek a gyermekfelügyelettel – egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ökotáborok.

Élhetünk-e műanyag koktélkeverő pálcika nélkül? Nagyanyáinknak sikerült

Egyszer régen egy baráti társaságban egy férfi elmesélte, hogy ő a plasztik-piacon igen előkelő helyen dolgozik, mert bálákba összenyomott PET palackokat hozat be Nyugat-Európából Magyarországra, hogy azt újrahasznosítsa. Akkor fogalmam sem volt róla, hogy ebben mi az üzlet, de aztán csak a szemétdomb tetejét megkapirgálva utánanéztem a műanyag-piac rejtelmeinek.

Ökopolisz Online Nyári Akadémia

Július 1-jén indul az Ökopolisz ONLINE Nyári Akadémia. Az előző években megszokott személyes találkozók kerekasztal beszélgetései az idén átkerülnek a közösségi média felületeire. Az idei akadémia alapvetése, hogy a koronavírus járvány után nem folytathatjuk ott, ahol abbahagytuk, vagyis milyen úton kell elindulni a zöld változás felé. 

Versben, videóval, fotóval mondták el a karantén-érzést

„Mostanában úgy érzem magam, mintha elküldtek volna alternatív erőforrást kutatni az F20-as bolygóra. Ez a bolygó egyébként sok mindenben hasonlít a miénkhez, mondjuk ezen a helyen az embereknek az a küldetésük, hogy minél gyorsabban megöljék a saját bolygójukat, hogy elköltözhessenek máshová.”  Így kezdi novelláját a 11. osztályos Karcagi Ágnes, aki korosztályában az egyik nyertes lett.

Túl sokat akartunk belegyömöszölni az életünkbe

A vírus bír cselekvésre minket, időt ad ahhoz, hogy lefaragjuk az életünk feleslegeit és rájöjjünk arra, hogy milyen változtatások megtételére vagyunk mi magunk is képesek. Az Ökopolisz Alapítvány célkitűzései között eddig is szerepelt a zöld gondolkodásmód elterjesztése, ökopolitikai alternatívák megfogalmazása és a fenntarthatóság népszerűsítése. Lengyel Szilviával, az alapítvány kuratóriumának társelnökével az új típusú koronavírus-járvány okozta gazdasági, politikai és egyéni változásokról beszélgettünk.

Cikkajánló

Túl sokat akartunk belegyömöszölni az életünkbe

Ökopolisz Online Nyári Akadémia